Feminisme, terug van nooit weggeweest

donderdag 22 juni 2017
,
Atria, bibliotheek
Omslag boek Anja Meulenbelt.jpg

Interview met Anja Meulenbelt over ‘het nieuwe feminisme’ en lancering van haar meest recente boek Feminisme. Terug van nooit weggeweest. Sylvana Simons, Dylan van Rijsbergen, Sarah Bracke en Nadia Benaissa geven 4 minilezingen. Kan feminisme echt tot inclusiviteit en gelijkwaardigheid leiden? Wat betekent feminisme voor mannelijkheid? Hoe kan het feminisme zich verhouden tot populistisch rechts? En moet het feminisme niet opnieuw maatschappijkritisch worden?

De avond wordt gemodereerd door Jade Gülay Fitoz, project- en event manager bij Atria.

Aanvang: 20.00
Inloop: 19.30
Locatie: Atria, bibliotheek

Na afloop is er de gelegenheid een drankje te bestellen aan de bar.

Anja Meulenbelt is schrijfster, docente, activiste en feminist sinds het begin van de jaren ’70. Ze werd vooral bekend door De Schaamte Voorbij, dat in elf talen werd vertaald, en schreef een veertigtal boeken. Na Sylvana Simons was Meulenbelt het eerste partijlid van Artikel 1, een partij die pleit voor radicale gelijkwaardigheid.

In haar nieuwste boek Feminisme. Terug van nooit weggeweest (Uitgeverij EPO) stelt Meulenbelt met verbazing vast dat een groot deel van de feministische bewustwording van toen vervlogen is. Meulenbelt sloopt de heilige huisjes. Gaat feminisme écht over de gelijkheid tussen man en vrouw? Moeten feministen blij zijn met vrouwelijke politici en bedrijfsleiders die zich als cheerleaders van het neoliberalisme gedragen? 'Voor feministen', schrijft ze, 'is dé hamvraag niet langer alleen: wat is goed voor vrouwen? We moeten ons ook afvragen in wat voor wereld we willen leven.'

Sylvana Simons is voormalig Nederlandse televisie- en radiopresentatrice. In december 2016 richt ze de politieke partij Artikel 1 op waarin ze een nieuwe politiek voert voor gelijkwaardigheid, een gelijkwaardig bestaan voor ieder mens ongeacht gender, seksualiteit, kleur of geloof.

Dylan van Rijsbergen is schrijver en publicist en is vooral bekend door zijn werk over (mannen-) emancipatie en zorgend vaderschap. In 2009 verscheen zijn boek Het onbehagen van de man, waarin hij het antifeministische gedachtegoed van neoconservatieven en populaire evolutiebiologen onder vuur neemt .

Nadia Benaissa  is jurist, schrijver en mensenrechtenactivist. Ze was een van de initiatiefnemers van het nationaal meldpunt ‘Meld Islamofobie’ waarmee zij moslims motiveert in actie te komen tegen Islamofobie. Ze schrijft regelmatig voor de opiniesite ‘Wij Blijven Hier’ dat een blik werpt op ‘de “wondere wereld” van de Nederlandse Moslim’.

Sarah Bracke Grieder, sociologe, is een bekende Vlaamse feministe, sinds kort werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam op het gebied van gender.

 

Het boek Feminisme. Terug van nooit weggeweest (Uitgeverij EPO) zal tijdens de inloop en na de boekpresentatie te koop zijn voor €15,- U kunt alleen contant betalen.

Entree voor dit event is € 5,- . U kunt aan de deur betalen met contant geld.

De bijeenkomst is vol. Als u zich aanmeldt, komt u op de reservelijst!

Aanmelden