Filmavond: Dolle Mina

woensdag 31 mei 2017
,
Atria, bibliotheek
Still uit Dolle Mina: het lef om luidruchtig te veranderen © Atria

Op 31 mei vertoont Atria in de rode bibliotheek Dolle Mina: het lef om luidruchtig te veranderen (2010). In deze documentaire wordt met humor teruggekeken op Dolle Mina, één van de meest bekende actiegroepen van de jaren ’70. Aansluitend is er een kort interview met Linda Duits, gevolgd door een gesprek met het publiek, geleid door Meredith Greer. In Duits’ nieuwe boek Dolle Mythes ontkracht zij 5 verwijten aan de 'tweede feministische golf' op kritische en humoristische wijze en spiegelt dat aan praktijken van nu.

Programma

  • 19.30: inloop
  • 20.00: Dolle Mina: het lef om luidruchtig te veranderen
  • 20.45: interview + nagesprek

Linda Duits

Linda Duits is sociaal wetenschapper en publicist. Ze is gespecialiseerd in populaire cultuur, in het bijzonder op het gebied van gender en seksualiteit. Ze is vaste columnist van Folia en publiceerde onlangs het boek Dolle Mythes: een frisse factcheck van feminisme toen en nu.

Meredith Greer

Meredith Greer (1988) is schrijver en feminist. Ze publiceerde op o.a. hard//hoofd en Vileine, in de Volkskrant, het Parool en HP/De Tijd en werkt nu als redacteur voor de online opiniepagina Joop.nl bij BNNVARA.

Dolle Mina: het lef om luidruchtig te veranderen

Dolle Mina stond voor mensen met lef, die met ludieke acties verandering eisten van de beroerde positie van vrouwen. Dolle Mina's streden voor gelijk loon bij gelijke arbeid, gelijke toegang tot onderwijs, kinderopvang, een goede abortusregeling, betaalbare anticonceptie en nog veel meer. Dolle Mina veroverde vele harten, en in een paar weken tijd sloten duizenden vrouwen en ook mannen zich vol enthousiasme aan. De impact en de successen waren groter dan iedereen had durven dromen.

Dolle Mythes

Zeg 'tweede golf' en je krijgt een rijtje clichés over soepkippen, trutten en haaibaaien. Ze dragen tuinbroeken, maar geen bh's of make-up. Ze zijn verongelijkt of echt boos. Ze doen aan kringgesprekken en praatgroepen, en aan aktievistiese spelling. Eenzijdig, onredelijk en vooral hysterisch.
Die karikaturen zijn hartstikke handig als je wilt afrekenen met Het Feminisme.
In deze frisse factcheck van het feminisme ontkracht Linda Duits 5 mythes over feminisme. Ze analyseert wat er daadwerkelijk gebeurde in de 'tweede golf' en spiegelt dat aan de praktijken van jonge feministen: van Dolle Mina tot Feministen Tegen Wilders, van praatgroepen tot hashtagactivisme. Met humor en veel voorbeelden werpt Duits een nieuwe blik op de wondere wereld van man-vrouwverschillen. Meer info

Aanmelden

Een ticket kost 5 euro. U kunt aan de deur betalen met contant geld. Aanmelden kan via onderstaand formulier.