Filmavond: portretten van vrouwelijke componisten

donderdag 19 oktober 2017
,
Atria, bibliotheek
Marjotal Merkelbach Collectie van Merkelbach, Stadsarchief Amsterdam

Vrouwen & klassieke muziek: lange tijd een combinatie waarbij de vrouw enkel werd gezien als toehoorder. Maar de geschiedenis van componisten en de hedendaagse muziekpraktijk is er een van mannen én vrouwen.

Op donderdagavond 19 oktober, van 20.00 - 21.30 uur, vertoont Atria 5 korte films van bijzondere componistes uit de 21e en 20e eeuw, gemaakt door Patricia Werner Leanse.

  • over de eigenzinnige meesterpianist Marjo Tal, gespecialiseerd in Beethoven en componiste van talloze Franse chansons
  • Rosy Wertheim, een gedreven netwerker, had al in de jaren ‘30 succes in West Europa en de VS
  • Elfrida Andrée, de Zweedse grande dame van de muziek
  • de Duitse avantgardistische Johanna Beyer vertrok ooit met 100 mark op zak naar New York en was haar tijd ver vooruit
  • de hedendaagse componiste Aspasia Nasopoulou, die samenwerkt met beeldende kunstenaars en zich laat inspireren door literatuur en dans

Els van Swol (kunst- en cultuurwetenschapper) zorgt voor een korte inleiding en duo Rae&Evo (accordeon/basgitaar) treedt op.

Tickets

Tickets kosten € 10,50. Tickets kopen bij Ticketprovider

Patricia Werner Leanse

Patricia Werner Leanse (BA University of California, LA) behaalde in Nederland het Staatsexamen Solozang, treedt op als soliste, en in koren. Zij schreef muziekrecensies voor maandblad OPZIJ en organiseerde concertseries in Amsterdam met muziek van vrouwelijke componisten. Werner maakt wekelijks een radioprogramma (Radio Monalisa) op de Concertzender, eveneens gewijd aan vrouwelijke componisten: jazz, klassiek, wereldmuziek. Daarnaast is ze filmmaker. In die hoedanigheid maakte zij een filmportret van de eerste Componist des Vaderlands (Willem Jeths), en registreerde talloze concerten met muziek van oa Calliope Tsoupaki en Rozalie Hirs.