Geluk in een boekje

donderdag 12 oktober 2017
,
Atria, bibliotheek
sophie-reinders-voor-slot-doddendael.jpg

Hoe deelden adellijke meisjes in de Gouden Eeuw hun verlangens, gevoelens en zorgen met elkaar? Jonge vrouwen van stand onderhielden hun vriendennetwerk onder andere met zogenaamde ‘alba amicorum’: vriendenboekjes die ze soms hun hele leven met zich meedroegen. Wat betekende vriendschap voor deze vrouwen? Kunnen de vriendenboekjes van toen worden vergeleken met de sociale media van nu?

Vriendschap is misschien wel een van de belangrijkste pijlers van geluk. Over ‘klassieke’ mannenvriendschap weten we veel, maar over vrouwenvriendschappen van vroeger is minder bekend. Sophie Reinders schreef een proefschrift over de ‘alba amicorum’ van jonge adellijke dames. Vanavond geeft ze een lezing over de vroegmoderne vriendenboekjes, die een bijzondere en soms verrassende inkijk bieden in het leven van adellijke vrouwen uit de 16e en 17e eeuw. Na afloop gaat ze in gesprek met het publiek.

Met een inleiding van Annette Mevis (archivaris Atria) over bijzondere vriendenboekjes en alba in de collectie van Atria.

Moderator: Jade Gülay Fitoz (Atria)

Historisch letterkundige dr. Sophie Reinders promoveerde (cum laude) op het proefschrift De mug en de kaars. Vriendschap en liefde in alba amicorum van adellijke vrouwen uit de Noordelijke Nederlanden 1575-1640. De afgelopen vijf jaar was zij werkzaam als promovenda en docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt zij als docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Een bewerkte versie van het proefschrift van Reinders is ook in boekvorm uitgegeven: De mug en de kaars. Vriendenboekjes van adellijke vrouwen (Uitgeverij Vantilt).

De Volkskrant maakte een filmpje over het onderzoek van Reinders waarin de alba amicorum worden vergeleken met sociale media als Facebook. “De vriendenboekjes laten zien dat de meisjes vaak meerdere talen spraken, goed belezen waren en dat ze soms het volledige adellijke huis runden. Allemaal tussen het bijwerken van hun ‘timeline’ door.”

Aanvang

Inloop: 19:30
Aanvang: 20:00

Tickets

Regulier
Tickets kosten €4,50 (exclusief €1,80 servicekosten van yourticketprovider).
Koop tickets via yourticketprovider

Aan de deur
Tickets aan de deur kosten €7,50. Meld u wel even aan via onderstaand formulier.

Maand van de Geschiedenis

In oktober spoelen we terug. De Maand van de Geschiedenis staat in 2017 in het teken van ‘geluk’. Wat betekende geluk toen en wat betekent geluk nu? Deze avond verkennen we het onderwerp aan de hand van het thema ‘vriendschap’. 
Meer weten ? Neem een kijke op de website van de Maand van de Geschiedenis.

Foto: Sophie Reinders, schrijfster van De mug en de kaars, voor Slot Doddendael, waar één van de vrouwen uit haar boek woonde.
Afkomstig van  www.adelinnederland.nl

Aanmelding