Gender and Archiving

maandag 26 februari 2018
,
Atria, bibliotheek
Artist Ruth Barker in the Glasgow Women's Library Archives © Glasgow Women's Library

Presentatie van het peer reviewed tijdschrift Yearbook of Women’s History (Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis) over de betekenis van het archiveren van de vrouwenbeweging toen, nu en in de toekomst. Atria is gastredacteur van deze 37e editie met het thema ‘Gender and Archiving’.

Aanmelden

 

Gender and Archiving

De vrouwenbeweging is een van de meest succesvolle sociale bewegingen in de westerse wereld van de 20ste eeuw. Wereldwijd vormen collecties van archieven van vrouwen en vrouwenbewegingen een unieke bron voor het bestuderen van vrouwengeschiedenis en een inspiratiebron voor velen. In december 2015 vierde Atria, waar de collectie van het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (opgericht in 1935) is ondergebracht, het 80-jarig jubileum van de Collectie IAV met een internationale conferentie over archiveren in de 21e eeuw. Een selectie van de conferentie papers zijn opgenomen in het 37e nummer van het Yearbook of Women’s History.

Presentatie Yearbook of Women's History

Tijdens de presentatie van het 37e nummer van het gerenommeerde peer reviewed tijdschrift Yearbook of Women’s History zal dr. Eveline Buchheim (onderzoeker NIOD en redacteur van het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis) namens de redactie van het Jaarboek een korte inleiding geven. Tashina Blom (initiatiefnemer Maagdenhuis archives 2015) geeft een presentatie over gender uitsluiting tijdens (het archiveren van) de Maagdenhuis protesten in 2015. Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door hoogleraar Politieke geschiedenis van gender prof. dr. Geertje Mak.

Sprekers Gender and Archiving

Geertje Mak
Professor dr. Geertje Mak is hoogleraar Politieke geschiedenis van gender aan de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2005 werkzaam als universitair docent Gendergeschiedenis aan de Radboud Universiteit. Ze is gespecialiseerd in historisch onderzoek naar veranderende betekenissen van gender, van mannelijkheid en vrouwelijkheid.

Eveline Buchheim
Dr. Eveline Buchheim is onderzoeker bij het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en redacteur van het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis.

Tashina Blom
Tashina Blom volgt de onderzoeksmaster Cultural Analysis aan de UvA. In samenwerking met het Stadsarchief werkt ze aan een archief over de Maagdenhuisbezetting. Voor het Yearbook for Women's History nummer 37 schreef ze en artikel samen met Molly Bower.

Tijd en locatie

De presentatie vindt plaats in de bibliotheek van Atria, Vijzelstraat 20.
Maandag 26 februari 2018
Deuren open: 15.30
Start programma: 16.00

Het programma wordt afgesloten met een borrel.

Jaarboek Vrouwengeschiedenis

Over het Jaarboek

Deze editie van het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis richt zich op de betekenis en het potentieel van archieven om gendergelijkheid en de positie van vrouwen wereldwijd te bevorderen. Archieven zijn meer dan alleen opslagplaatsen van kennis. Ze bieden ook nieuwe inzichten in het verleden, en maken het mogelijk om een andere manier van leven in het heden voor te stellen. Door zowel traditionele als niet-traditionele methoden van archiveren te belichten uit verschillende delen van de wereld, verkent het Jaarboek het belang van archiveren voor vrouwen en vrouwengeschiedenis. Naast de feministische mogelijkheden van het archief, gaat het Jaarboek ook in op kwesties zoals het verdwijnen en vergeten van bepaalde verhalen in de geschiedenis. Terwijl archieven emancipatoire en democratiserende mogelijkheden hebben, kunnen zij in het selectieproces eveneens de geschiedenis en verhalen die verteld kunnen worden vormgeven.

Deze editie is geproduceerd door de redactie van het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis, in samenwerking met Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis te Amsterdam. Artikelen in het Jaarboek voor Vrouwengeschiedenis

Foto: Kunstenaar Ruth Barker in de GWL archieven. © Glasgow Women's Library

Aanmelden: