Kerk, vrouw en verzet

donderdag 14 september 2017
,
Amsterdam, VU
Jacoba van Tongeren

In september is het 50 jaar geleden dat Jacoba van Tongeren (1903 - 1967) overleed. Aanleiding voor het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands protestantisme (HDC), het Leerhuis Amsterdam Tenach en Evangelie en de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) om een symposium over haar te organiseren op donderdag 14 september. Antia Wiersma (manager Collecties, Advies en Onderzoek bij Atria) zal op het symposium een lezing houden over Jacoba van Tongeren en de rol van de vrouw in het verzet.

Het thema van dit symposium is de betekenis van de rol van de kerk in de Tweede Wereldoorlog, met name in Amsterdam, de relatie van de kerk met het verzet en de centrale rol die Van Tongeren als vrouw speelde in verband met kerk en verzet. Zij omschreef haar rol als ‘vredeswerk in oorlogstijd’. Haar werk in de oorlog en dat van haar verzetskring is recentelijk aan de vergetelheid ontrukt door de publicatie van het boek Jacoba van Tongeren en de onbekende verzetshelden van Groep 2000 (1940 - 1945), geschreven door Paul van Tongeren en Trudy Admiraal.

Programma

  • Ontvangst met koffie & thee
  • Opening door George Harinck (directeur HDC)
  • Paul van Tongeren: Waarom aandacht voor Jacoba van Tongeren?
  • Antia Wiersma (Atria): Jacoba van Tongeren en de rol van de vrouw in het verzet
  • Wilken Veen (Leerhuis): Jacoba van Tongeren, kerk en verzet
  • Gert van Klinken (PThU): Wat is eigenlijk verzet?
  • Sluiting en receptie

U bent van harte welkom vanaf 14 uur in de PThU-zaal op de eerste verdieping van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit.
De toegang is vrij, maar u wordt met het oog op de catering wel verzocht zich voor 6 september aan te melden bij het Historisch Documentatiecentrum: hdc@vu.nl