Lezing prof. Gloria Wekker

woensdag 29 maart 2017
,
Atria, bibliotheek
gloria-wekker_jean-van-lingen.jpg

Witte Onschuld | Lezing Gloria Wekker

Lezing van prof. dr. Gloria Wekker over de totstandkoming, inhoud en receptie van het boek White Innocence (2016), waarvan in september een Nederlandse bewerkte vertaling zal uitkomen. Wekker zal in het bijzonder ingaan op de intersecties tussen ras en gender met verwijzingen naar – en duiding van- de actualiteit.

White Innocence: paradoxes of colonialism and race onderzoekt een centrale paradox in de Nederlandse cultuur: de passie en agressie die ras oproept terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd wordt ontkend. In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en affecten die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden. Het boek White Innocence heeft tot een ongekende impuls in het racismedebat geleid, zowel in Nederland als daarbuiten.

Na afloop zal Gloria Wekker tijdens een Q&A ingaan op vragen uit het publiek.

Prof. dr. G.D. (Gloria) Wekker is sociaal en cultureel antropoloog (UvA 1981), haar specialisaties liggen op het gebied van Gender Studies, Sexuality Studies, African American Studies, en Caribbean Studies. Sinds 2001 bezet zij de Aletta (IIAV)-leerstoel Gender en Ethniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen. Verder is zij coördinator van de eenjarige Master "Comparative Women's Studies in Culture and Politics". Tevens is zij directeur van GEM, Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het hoger onderwijs.

Foto: Jean van Lingen

Tijdstip lezing: 20.00 – 21.30 uur.
Inloop: 19.30 uur

VANWEGE GROTE BELANGSTELLING KUNT U ZICH HELAAS NIET MEER AANMELDEN!

Er live stream van de lezing worden gemaakt zodat deze voor geïnteresseerden terug te luisteren is.

White Innocence is te leen bij Atria