Vrouwengeschiedenis

woensdag 19 april 2017
,
De Nieuwe Liefde
Programmabeeld Vrouwengeschiedenis

Over dode dames & nieuwe heldinnen

Wie bepaalt onze geschiedenis? Columbus, Napoleon, Stalin? Veel mensen denken haast automatisch aan witte mannen als hoofdrolspelers van ons verleden. Maar waar zijn de vrouwen? ‘Women’s history is women’s right’, stelde Gerda Lerner (1920-2013). Lerner wordt gezien als de grondlegster van vrouwengeschiedenis in de Verenigde Staten, maar is in Nederland in de vergetelheid geraakt. Onterecht, want haar gedachtegoed is nog steeds actueel. Zo weigerde Lerner om vrouwen enkel als slachtoffer te zien en streed ze voor een volwaardige plek van vrouwen in de geschiedenis.

Op 19 april wordt in De Nieuwe Liefde onderzocht wat een gebrek aan representatie doet met het zelfbeeld van mensen en de samenleving. Wat vrouwengeschiedenis oplevert, waarom het nog steeds niet vanzelfsprekend is en wat daar voor nodig is. Hoe kan de geschiedenis beter beschreven worden? Gelijkwaardiger? Inclusiever?

Programma

De documentaire Why women need to climb mountains gaat over het leven en werk van vluchteling, activist, schrijver, moeder en grondlegster van vrouwengeschiedenis Gerda Lerner. Volgens Lerner hebben vrouwen historische voorbeelden nodig om zich aan te spiegelen dan wel om zich aan op te trekken. Na de film volgt een gesprek met filmmaakster Renata Keller, Nederlandse pionier van vrouwengeschiedenis Els Kloek, sociologe Linda Duits, activist en kunstenares Patricia Kaersenhout en historica Nancy Jouwe.

De film duurt van 19:00 – 20:30 uur. Om 20:30 uur start het gesprek en kunnen laatkomers binnenkomen. De film en het gesprek met Renata zijn in het Engels.

Dit programma is een initiatief van ActingNow en in samenwerking met VanGisteren en Atria.