Winter School #5 - Joop Schippers

dinsdag 24 april 2018
,
Atria, bibliotheek
Persconferentie Emancipatieraad 1984 © Bert Houweling Collectie IAV-Atria

Leer meer over het emancipatiebeleid in Nederland tijdens de colleges van de Winter School bij Atria!

Met Anneke van Doorne-Huiskes, Joop Schippers, Antia Wiersma, Petra de Vries en Renée Römkens.

Wanneer konden vrouwen zonder toestemming van hun echtgenoot een (was)machine aanschaffen? En in welk jaar kon je als vrouw in Nederland abortus laten uitvoeren zonder daarvoor vervolgd te worden? Het feminisme en de vrouwenbeweging worden beschouwd als een van de meest succesvolle sociale bewegingen van de 20e en 21e eeuw. Maar wat hebben die successen opgeleverd? En wat staat er nog op de emancipatoire agenda? 

College #5 - Joop Schippers

In dit college zal Joop Schippers aandacht besteden aan de ‘opkomst’ en ‘ondergang’ van de zogeheten ‘national machinery’ van het emancipatiebeleid in Nederland, gedurende de periode 1975-heden. Hij staat stil bij het functioneren van de verschillende bij het emancipatiebeleid betrokken (bewinds)personen en instellingen, zoals de Directie Coördinatie Emancipatiebeleid, de Emancipatieraad en de Visitatiecommissie Emancipatie. Ook gaat hij in op het principe en het succes (of gebrek daaraan) van gendermainstreaming, de speerpunten van het emancipatiebeleid door de jaren heen en de uitdagingen voor de toekomst.
Van 19.00 – 21.00 uur (inloop 18:30)
Ticket: €10,- (regulier) of €7,50 (student)

Koop ticket

 

Joop Schippers

Prof. dr. Joop Schippers is sinds 1978 verbonden aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op uiteenlopende aspecten van de arbeidsmarkt. Hij doet o.a. onderzoek naar genderverschillen op de arbeidsmarkt. Hij was lid van de (laatste) Emancipatieraad, TECENA en de Visitatiecommissie Emancipatie. Sinds begin 2013 maakt hij deel uit van de Monitorcommissie Talent naar de Top en de Monitorcommissie voor de Wet bestuur en toezicht.

Colleges Winterschool #3 en #4

22 maart: Winterschool college #3 door Petra de Vries
In deze lezing gaat dr. Petra de Vries in op het stormachtige en fascinerende ontstaan van een overheidsbeleid tegen 'de handel in blanke slavinnen' rond 1900.
Koop ticket

5 april: Winterschool college #4
Hoogleraar Renée Römkens gaat in op het beleid tegen gendergerelateerd geweld.
Koop ticket

Emancipatiebeleid in Nederland

Het boek Van privéproblemen tot overheidszorg: emancipatiebeleid in Nederland , een uitgave van Lecturium en Atria, vormt dit jaar het uitgangspunt van de collegereeks.
Wilt u voorbereid bij de colleges aanwezig zijn? Bestel het boek via de boekhandel, via bol.com of koop het tijdens een van de colleges.