Winter School bij Atria

5 januari 2018
Aktiegroep Man Vrouw Maatschappij heeft in Amsterdam petitie aangeboden aan Nora Salomons (vervanger fractieleider Ed van Thijn). Men vindt dat ook gehuwde vrouwen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering © onbekend Collectie Spaarnestad Photo

Leer meer over het emancipatiebeleid in Nederland tijdens de vijf colleges van de Winter School bij Atria! Met Anneke van Doorne-Huiskes, Renée Römkens, Joop Schippers, Antia Wiersma en Petra de Vries. 

Wanneer konden vrouwen zonder toestemming van hun echtgenoot een (was)machine aanschaffen? En in welk jaar kon je als vrouw in Nederland abortus laten uitvoeren zonder daarvoor vervolgd te worden? Het feminisme en de vrouwenbeweging worden beschouwd als een van de meest succesvolle sociale bewegingen van de 20e en 21e eeuw. Maar wat hebben die successen opgeleverd? En wat staat er nog op de emancipatoire agenda? 
 

Vijf colleges van Atria's Winterschool

De vijf colleges van Atria’s Winterschool nemen je mee door het Nederlandse emancipatiebeleid in de 20ste en 21ste eeuw. De actualiteit vormt telkens het referentiekader. Waar blijft bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke minister president?

De ‘eerste feministische golf’ is het startpunt. Daarna word je via de jaren vijftig en zestig, de invloedrijke 'tweede feministische golf' én de laatste decennia van de vorige eeuw, meegevoerd naar de politieke stand van zaken op het gebied van emancipatiebeleid nu. Tijdens deze Winter School vergaar je essentiële kennis voor de belangrijkste gesprekken in de samenleving van vandaag. 

Winterschool college #1
25 januari '18 – Anneke van Doorne-Huiskes

In dit college gaat socioloog Anneke van Doorne-Huiskes in op het politieke emancipatieklimaat in vanaf eind 19e eeuw tot de jaren 70 van de 20e eeuw. Als startpunt de eerste feministische golf. De kiesrechtstrijd ontwikkelde zich tot een vrouwenstrijd, het pessarium werd geïntroduceerd en steeds meer vrouwen gingen studeren. 

Winterschool college #2
8 februari '18 - Renée Römkens

Hoogleraar Römkens gaat in op het specifiek het beleid tegen gendergerelateerd geweld.

Tickets

Winterschool college #3
1 maart '18 - Joop Schippers

In deze editie het verhaal vanaf de jaren 70 en verder, Dolle Mina's, de strijd om de pil en meer.

Tickets

Winterschool college #4
14 maart '18 - Antia Wiersma

Historicus en directeur van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap gaat in het Nederlandse emancipatiebeleid tov de rest van de wereld; een internationale blik. 

Tickets

Winterschool #5
22 maart '18 - Petra de Vries

Meer info volgt.

Tickets

Het boek Van privéproblemen tot overheidszorg: emancipatiebeleid in Nederland vormt dit jaar het uitgangspunt van de collegereeks (Atria schreef mee aan dit boek). Wil je voorbereid bij de colleges aanwezig zijn? Bestel het boek dan nu op bol.com. Of koop het tijdens een van de colleges. 

Tickets: €10,- (regulier) of €7,50 (student)
Strippenkaart alle colleges: €42,50 (regulier) of €30,- (student)