Organisatie

Atria (1935), kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, zet zich in voor gelijke behandeling en gelijke kansen voor meisjes en vrouwen in hun sociale en culturele diversiteit.
Als kennisinstituut verzamelen, beheren en delen we het erfgoed van vrouwenbewegingen, onderzoeken we de huidige positie van vrouwen in de samenleving en geven we advies voor toekomstig beleid.

Directeur/Bestuurder Atria

Renée Römkens directeur/bestuurder Atria
Renée Römkens directeur/bestuurder Atria

Renée Römkens is sinds 2012 directeur/bestuurder van Atria. Daarnaast is zij sinds 2016 bijzonder hoogleraar Gender Based Violence aan de Universiteit van Amsterdam.
Directeur/Bestuurder Renée Römkens

De organisatie

Atria is een stichting met ruim 35 professionals, in hartje Amsterdam; hier is ook de bibliotheek te bezoeken.

Jaarverslagen

 

Bijzondere vrouwen uitgelicht

Naast het ontsluiten van de collectie en onze eigen publicaties op de website van Atria, geven we aandacht aan vele bijzondere vrouwen en soms een man. In diverse rubrieken kunt u met ze kennismaken of opnieuw ontmoeten.

  • De biografische database in de collectie: informatie over vrouwen die een onderscheidende rol in de samenleving hebben gespeeld en vaak pionieers of eerste vrouwen waren in een bepaald beroep.
    Biografieën
  • Interviews met vrouwen die net als Aletta jacobs, zich inzetten voor voor vrouwenrechten en emancipatie, over hun ambities en inspiratie.
    Aletta's van Nu
  • Unforgettable Women: een internationale rubriek voor overleden vrouwen die zich hebben ingezet voor vrouwen en emancipatie, vaak met gevaar voor eigen leven.
    Unforgettable Women