Bijzondere vrouwen

Vrouwen zijn in geschiedenisoverzichten, wetenschap, politiek, sport, kunst en cultuur nog vaak minder zichtbaar. Atria zet daarom de schijnwerpers op de levensloop van vrouwen die een onderscheidende rol in de samenleving hebben gespeeld, of nog steeds spelen.
Hieronder een selectie van Atria's publicaties en parels uit de collectie over dit onderwerp.

Johanna Westerdijk inauguratie Rijksuniversiteit Utrecht 1917

Op 10 februari 1917 spreekt Johanna Westerdijk haar oratie uit als buitengewoon hoogleraar in de ziekteleer der planten (fytopathologie). Zij is de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.

Boek Melati van Java

Ooit kende elke lezeres in Nederland haar naam. Melati van Java schreef talloze romans die vaak herdrukt werden. Vooral vanwege haar Indische romans werd ze als een van de eerste vrouwen uitgenodigd lid te worden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Wie kent haar tegenwoordig nog?...

Unforgettable Women: Ameera BinKaram

Ameera BinKaram gold als rolmodel voor de empowerment van vrouwen in Sharjah, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Op 22 oktober 2016 verloor zij op 38 jarige leeftijd het leven bij een brand in haar huis.

Fietsspelletjes voor dames, als racen niet mag

Over de geschiedenis van toerfietsen en wielrennen in Nederland.

Charlotte Jacobs

Dokter Aletta Jacobs was niet de enige vrouwelijke Jacobs die de weg voorbereidde voor andere vrouwen. Haar oudere zus Charlotte werd apotheker en vertrok naar Batavia.

Optocht Promotie Posthumus-van der Goot © Collectie IAV-Atria

Willemijn Posthumus-van der Goot, eerste vrouwelijke gepromoveerde econoom, richtte samen met Johanna Naber en Rosa Manus in 1935 het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) op.

Portret Mozn Hassan, foto Mostafa Mohie

De Egyptische feministe en mensenrechtenstrijdster Mozn Hassan (1979) wint de Right Livelihood Award 2016 (ook wel de ‘Alternatieve Nobelprijs' genoemd) omdat zij zich in moeilijke omstandigheden heeft ingezet voor gelijke rechten voor vrouwen.

Rosa Manus
 

Wie was Rosa Manus?
Special

Rosa Manus was feministe en activiste. Zij was betrokken bij de organisatie van vele congressen van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht en de International Woman Suffrage Alliance. In 1935 was zij medeoprichtster van het IAV, het huidige Atria.

Boek 1001 vrouwen

Naslagwerk met biografieën van 1001 beroemde, beruchte, maar vaak ook vergeten vrouwen.

Mystica met kromzwaard. Het opzienbarende leven van Jenny Merkus (1839-1897)

Het kan raar lopen. Begin jaren negentig woedde in Joegoslavië, het land waar ik toen vaak voor langere tijd verbleef, de  oorlog. Zolang de omstandigheden het toelieten werkte ik er door aan mijn onderzoek naar de ‘overstap’ van vrouw naar man – vrouw die de mannenrol aanneemt.

Aletta Jacobs olieverfschilderij van Isaac Israels © Collectie IAV - Atria

"Vreest niet de Vrouw der toekomst, Broeder!", zo sprak Aletta Jacobs.

Pervijze, ElsieMairi in trenches CC 4.0

Er is werk aan de winkel.’ Het is maar een korte brief waarin een vroedvrouw haar motorvriendin uitnodigt om als koerier te gaan werken voor het Women’s Emergency Corps, een organisatie die vrouwen ondersteunt die als dokter, verpleegster of motorkoerier willen werken. Zo’n vierentwintigduizend...

Door duisternis tot licht. Gedachten over en voor het Javaanshe volk. Collectie-IAV

Raden Adjeng Kartini was een aristocrate uit Java, Nederlands-Indië, symbool voor vrouwenemancipatie in Nederlands-Indië. Kartini opende een lagere school waar voor het eerst Javaanse meisjes werden toegelaten.

Welmoet Wijnaendts Francken-Dyserinck, Collectie - IAV

De feministe en journaliste Welmoet Wijnaendts Francken-Dyserinck wordt wel de tegenhanger van Aletta Jacobs genoemd. Zij was namelijk een van degenen die zich in 1907 afscheidden van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht.

Aletta Jacobs Pasfoto op reisdocument

Midden in de Eerste Wereldoorlog ging Aletta Jacobs op reis. Aletta Jacobs ging op vredesmissie naar Duitsland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Unforgettable Women: Hande Kader

De jonge Turkse transgender activiste Hande Kader werd vermoord aangetroffen in een buitenwijk van Istanboel (Zekeriyaköy). Het zorgde voor een storm van protest en oproep voor preventie en bestrijding van geweld tegen LHBTI’s.

moving lesbians filmteasers oral history

Atria produceerde de film Moving Lesbians met fragmenten uit de levensverhalen van lesbiennes die in grote mate bijdroegen aan de zichtbaarheid en emancipatie van lesbische vrouwen in Nederland vanaf de jaren ‘60 van de vorige eeuw.

Portret van Joke Smit, omstreeks 1970, fotograaf:G. Mandersloot & J. Powell

Wat is er 35 jaar na het overlijden van Joke Smit bereikt van haar idealen? Is er een evenwichtige maatschappij gekomen, met meer wederzijds menselijk begrip, is de emancipatie voltooid?

Juryvoorzitter Mieke Aerts en Maite Karssenberg, winnares Johanna Naberprijs 2016. © Agnes Jansen

In Karssenberg’s scriptie staat de denkwereld centraal van Geertruida Kapteyn-Muysken.

website Aletta Jacobs

Website over het leven en werk van Aletta Jacobs.

Qandeel Baloch

De Pakistaanse social media persoonlijkheid Qandeel Baloch (echte naam Fauzia Azeem) streed voor vrouwenrechten en het recht op zelfexpressie.

Postzegels Anna Clasina Leijer

Soms krijg je als beeldarchivaris zoekvragen die leiden tot interessante ontdekkingen. De vraag eind mei van de Stichting Afgestoft uit Den Helder was er zo één.

Johanna Westerdijk (1883-1961),eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Fotograaf Nico Schuitvlot

Als eerste vrouwelijke hoogleraar was Johanna Westerdijk 35 jaar werkzaam: met 2 hoogleraarschappen & 2 directeurschappen van schimmelbureau’s was zij de spin in het web van de academische wereld

Aandacht - Amsterdam 2004 © Gon Buurman

Gon Buurman (1939) staat bekend staat als één van de belangrijkste fotografen van de 'tweede feministische golf' in Nederland (1960-1980). Haar iconische portretten staan bekend om diversiteit en de inclusiviteit van sociale minderheden. Met een intieme blik op ongebruikelijke levensverhalen wordt de kwetsbaarheid van de mens prachtig verbeeld.