Bijzondere vrouwen

Vrouwen zijn in geschiedenisoverzichten, wetenschap, politiek, sport, kunst en cultuur nog vaak minder zichtbaar. Atria zet daarom de schijnwerpers op de levensloop van vrouwen die een onderscheidende rol in de samenleving hebben gespeeld, of nog steeds spelen.
Hieronder een selectie van Atria's publicaties en parels uit de collectie over dit onderwerp.

Portret Ina Bouman 1998 © Gon Buurman, Collectie IAV-Atria

Schrijfster, journaliste en feministe Ina Bouman (1936 - 2018) geldt als een inspiratiebron voor velen.

Uitvouwbaar boekje, ontwikkeld door Aletta Jacobs om haar vrouwelijke patiënten te informeren over het vrouwelijk lichaam (1899) Collectie IAV-Atria

Het archief van Nederlands meest bekende en prominente feministe Aletta Jacobs is in UNESCO Memory of the World opgenomen.

Portret van Joke Smit, omstreeks 1970, fotograaf:G. Mandersloot & J. Powell

Joke Smit verwierf grote bekendheid met haar artikel Het onbehagen bij de vrouw, dat als beginpunt van de 'tweede feministische golf' in Nederland wordt beschouwd.

carla-brunott-c-muriel-agsteribbe.jpg

Carla Brünott (Utrecht 1938 – Amsterdam 2017) stond aan de wieg van allerlei vrouweninitiatieven.

Johanna Westerdijk inauguratie Rijksuniversiteit Utrecht 1917

Op 10 februari 1917 spreekt Johanna Westerdijk haar oratie uit als buitengewoon hoogleraar in de ziekteleer der planten (fytopathologie). Zij is de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland.

Unforgettable Women: Ameera BinKaram

Ameera BinKaram gold als rolmodel voor de empowerment van vrouwen in Sharjah, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Op 22 oktober 2016 verloor zij op 38 jarige leeftijd het leven bij een brand in haar huis.

Boek Melati van Java

Ooit kende elke lezeres in Nederland haar naam. Melati van Java schreef talloze romans die vaak herdrukt werden.

Charlotte Jacobs

Dokter Aletta Jacobs was niet de enige vrouwelijke Jacobs die de weg voorbereidde voor andere vrouwen. Haar oudere zus Charlotte werd apotheker en vertrok naar Batavia.

Optocht Promotie Posthumus-van der Goot © Collectie IAV-Atria

Willemijn Posthumus-van der Goot, eerste vrouwelijke gepromoveerde econoom, richtte samen met Johanna Naber en Rosa Manus in 1935 het Internationaal Archief voor de Vrouwenbeweging (IAV) op.

Rosa Manus
 

Wie was Rosa Manus?
Special

Rosa Manus was feministe en activiste. Zij was betrokken bij de organisatie van vele congressen van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht en de International Woman Suffrage Alliance. In 1935 was zij medeoprichtster van het IAV, het huidige Atria.

Boek 1001 vrouwen

Naslagwerk met biografieën van 1001 beroemde, beruchte, maar vaak ook vergeten vrouwen.

Mystica met kromzwaard. Het opzienbarende leven van Jenny Merkus (1839-1897)

Het kan raar lopen. Begin jaren negentig woedde in Joegoslavië, het land waar ik toen vaak voor langere tijd verbleef, de  oorlog. Zolang de omstandigheden het toelieten werkte ik er door aan mijn onderzoek naar de ‘overstap’ van vrouw naar man – vrouw die de mannenrol aanneemt.

Pervijze, ElsieMairi in trenches CC 4.0

Er is werk aan de winkel.’ Het is maar een korte brief waarin een vroedvrouw haar motorvriendin uitnodigt om als koerier te gaan werken voor het Women’s Emergency Corps, een organisatie die vrouwen ondersteunt die als dokter, verpleegster of motorkoerier willen werken. Zo’n vierentwintigduizend...

Door duisternis tot licht. Gedachten over en voor het Javaanshe volk. Collectie-IAV

Raden Adjeng Kartini was een aristocrate uit Java, Nederlands-Indië, symbool voor vrouwenemancipatie in Nederlands-Indië. Kartini opende een lagere school waar voor het eerst Javaanse meisjes werden toegelaten.

Welmoet Wijnaendts Francken-Dyserinck, Collectie - IAV

De feministe en journaliste Welmoet Wijnaendts Francken-Dyserinck wordt wel de tegenhanger van Aletta Jacobs genoemd. Zij was namelijk een van degenen die zich in 1907 afscheidden van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht.

Unforgettable Women: Hande Kader

De jonge Turkse transgender activiste Hande Kader werd vermoord aangetroffen in een buitenwijk van Istanboel (Zekeriyaköy). Het zorgde voor een storm van protest en oproep voor preventie en bestrijding van geweld tegen LHBTI’s.

moving lesbians filmteasers oral history

Atria produceerde de film Moving Lesbians met fragmenten uit de levensverhalen van lesbiennes die in grote mate bijdroegen aan de zichtbaarheid en emancipatie van lesbische vrouwen in Nederland vanaf de jaren ‘60 van de vorige eeuw.

Aletta Jacobs Pasfoto op reisdocument

Midden in de Eerste Wereldoorlog ging Aletta Jacobs op reis. Aletta Jacobs ging op vredesmissie naar Duitsland, België, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, Engeland, Zwitserland en de Verenigde Staten.

Juryvoorzitter Mieke Aerts en Maite Karssenberg, winnares Johanna Naberprijs 2016. © Agnes Jansen

In Karssenberg’s scriptie staat de denkwereld centraal van Geertruida Kapteyn-Muysken.

Het leven en werk van Aletta Jacobs

Het leven en werk van Aletta Jacobs in een notendop.

Qandeel Baloch

De Pakistaanse social media persoonlijkheid Qandeel Baloch (echte naam Fauzia Azeem) streed voor vrouwenrechten en het recht op zelfexpressie.

Postzegels Anna Clasina Leijer

Soms krijg je als beeldarchivaris zoekvragen die leiden tot interessante ontdekkingen. De vraag eind mei van de Stichting Afgestoft uit Den Helder was er zo één.

Johanna Westerdijk (1883-1961), eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland Fotograaf Nico Schuitvlot

Als eerste vrouwelijke hoogleraar was Johanna Westerdijk 35 jaar werkzaam: met 2 hoogleraarschappen & 2 directeurschappen van schimmelbureau’s was zij de spin in het web van de academische wereld

Portret Mozn Hassan, foto Mostafa Mohie

De Egyptische feministe en mensenrechtenstrijdster Mozn Hassan (1979) wint de Right Livelihood Award 2016 (ook wel de ‘Alternatieve Nobelprijs' genoemd) omdat zij zich in moeilijke omstandigheden heeft ingezet voor gelijke rechten voor vrouwen.

Aandacht - Amsterdam 2004 © Gon Buurman

Gon Buurman (1939) staat bekend staat als één van de belangrijkste fotografen van de 'tweede feministische golf' in Nederland (1960-1980).

Portret Simone Veil: Roland Godefroy / Wikimedia Commons

Op 30 juni 2017 overleed de Franse oud-politica Simone Veil op 89-jarige leeftijd. Veil geldt in Frankrijk als een icoon in de strijd voor vrouwenrechten.