Sport

Sport wordt nog steeds vaak gezien als iets ‘van en voor mannen’. Jarenlang golden er andere regels voor vrouwen in de sport. De afgelopen jaren is de berichtgeving over vrouwensport serieuzer geworden. Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport onder meisjes en vrouwen.
Hieronder een selectie van Atria's publicaties en parels uit de collectie over dit onderwerp.

Vrouwenteam turnen, voor het eerst toegestaan Olympische Spelen 1928

Overzicht van de eerste vrouwen bij de Olympische Spelen en Paralympische Spelen, de deelname en medailles van Nederlandse sportvrouwen, en vrouwen in het Olympisch bestuur.

Martine Prange Fotograaf: Dik Nicolai

Martine Prange is een gedreven onderzoeker en ex-profvoetbalster. Ze leidt 2 onderzoeksprojecten naar meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland.

Damesvoetbal in Portsmouth, England, 1917
 

Vrouwenvoetbal
Special

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld, óók in Nederland. Wereldwijd zijn er 29 miljoen voetballende vrouwen en meisjes, in Nederland telde de KNVB in 2016 153.000 vrouwen.

Fietsspelletjes voor dames, als racen niet mag

Over de geschiedenis van toerfietsen en wielrennen in Nederland.

Foto van hockeydames uit de collectie van J. Steendijk-Kuypers Collectie IAV - Atria
 

Hockey

De wortels van het hockeyspel liggen in Haarlem. Pim Mulier (1865-1954) bracht hockey naar Nederland. Als er een tekort aan mannen was deden er vrouwen mee.

Aletta van Nu Esther Dankwah © Katharina Pöhlmann

Esther Dankwah is geboren in Accra, de hoofdstad van Ghana. Sinds 2006 woont ze in Nederland. Esther is een getalenteerd sprinter.

zelfverdedigingscursussen bij kenau (1981)

Stichting Kenau werd opgericht met het doel de fysieke en mentale weerbaarheid van vrouwen en meisjes te vergroten door middel van cursussen zelfverdediging en vechtsporten.