Gastblogger

Gastbloggers Avatar Atria
Aandacht - Amsterdam 2004 © Gon Buurman

Gon Buurman (1939) staat bekend staat als één van de belangrijkste fotografen van de 'tweede feministische golf' in Nederland (1960-1980). Haar iconische portretten staan bekend om diversiteit en de inclusiviteit van sociale minderheden. Met een intieme blik op ongebruikelijke levensverhalen wordt de kwetsbaarheid van de mens prachtig verbeeld.

Collage van posters

Voor velen is Donald Trump de belichaming van seksisme, racisme en andere vormen van ongelijkheid. Vrijdag 20 januari wordt hij tegen verwachtingen in als 45e president van de Verenigde Staten van Amerika geïnaugureerd. Daarmee wordt hij president van ruim 163 miljoen Amerikaanse vrouwen. Naast...

Omslag Hare excellentie Monique Leyenaar

Het boek ‘Hare Excellentie’ van Monique Leyenaar geeft een inkijkje in het drukke leven van de 33 vrouwelijke ministers die Nederland de afgelopen 60 jaar heeft gehad. Naast verhalen over hoofdpijndossiers, moties van wantrouwen en pittige debatten, worden ook persoonlijke verhalen verteld over de ministers.

Affiche Seksistiese reclame

De Reclame Code Commissie (RCC) toetst reclames aan het VN Vrouwenrechtenverdrag (CEDAW). Dit blijkt uit een oordeel van de RCC over de campagne Toy Boys van modebedrijf Suit Supply.

Vreneli Stadelmaier

Sylvana Simons krijgt de volle laag. Volgens de commentaren enerzijds omdat ze een kleurtje heeft en anderzijds omdat ze vrouw is. En die combinatie is dodelijk, zozeer zelfs dat ze beveiligd moet worden. Ieder weldenkend mens is het erover eens dat het verkondigen van je mening nooit mag leiden...

vrouw in rommelig bed.png

Het is voor mij bijna fysiek onmogelijk om te ontspannen als ik in mijn ooghoek een aanrecht vol gore vaat zie staan. There, I’ve said it. Het is niet cool, maar wel waar.

Boek Melati van Java

Ooit kende elke lezeres in Nederland haar naam. Melati van Java schreef talloze romans die vaak herdrukt werden. Vooral vanwege haar Indische romans werd ze als een van de eerste vrouwen uitgenodigd lid te worden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Wie kent haar tegenwoordig nog?...

Vrouw-neemt-een-duik.jpg

Blog door Roos van Rijswijk. "Je moet je vrije tijd met alles vullen behalve met nut, zelfs als je heel erg van nuttige dingen doen houdt."

Boeken waarbij de collectie van Atria heeft bij kunnen dragen.

Dezelfde week waarin Elisabeth Leijnse de Libris Geschiedenis Prijs wint met haar dubbelbiografie over de strijdbare freules Cécile en Elsa, verschijnt een boek over het Dr. Catharine van Tussenbroekfonds, genoemd naar de arts en gynaecologe bij wie zij dokterden en die zij als hun geestelijk moeder beschouwden.

Afscheidsbijeenkomst Gloria Wekker

'Nesten bouwen op een winderige plek', die prachtige oratie van Gloria Wekker in 2002 staat me nog levendig voor de geest.

Portret Betsy Bakker-Nort Fotograaf A. S. Weinberg Collectie IAV - Atria

Het verbod op arbeid van gehuwde ambtenaressen

Het lot van vele vrouwen: huwen en tot tweederangsburger worden gedegradeerd. Als 24-jarige, opgegroeid in Nederland en een tijd waar vrouwen en mannen dezelfde rechten hebben, kan ik het me nu nauwelijks voorstellen dat dit...

GerritDou_vrouwlezendinbijbel.jpg

Voor de 7e blog van de serie ‘Van Dolle mina tot Twitterfeminst’ las Marie Christine van der Gronde twee teksten over feministische theologie. Zijn de onderwerpen van de 'tweede feministische golf' achterhaald, of juist verrassend actueel?

Als klein meisje al werd ik...