Gastblogger

Gastbloggers Avatar Atria
rosemaryallen20114.jpg

On the 28th and 29th of March dr. Rose Mary Allen, anthropologist at the University of Curacao, visited Atria for a workshop on oral history. A diverse group of students, researchers, writers and artists came together to discuss the ethical and practical issues of oral history and to think further: how do we engage the voices that are commonly missing from archives?

Amsterdam, "The Council of the Gods" Wereldbond Vrouwenkiesrecht 16 juni 1908 Collectie IAV-Atria

Van 15 tot 21 juni 1908 waren het Concertgebouw en vele andere – redelijk chique – locaties in Amsterdam het toneel van activiteiten, lezingen, vergaderingen en feestjes, ter ere van het vierde Internationale Congres van de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht. Er werd ook een toneelstuk opgevoerd: De Raad der Goden.

Dames met ambitie © Stichting Lezen en Schrijven

8 maart, Internationale Vrouwendag, is elk jaar weer een mooie gelegenheid om stil te staan bij de (vaak stille) kracht van vrouwen op deze aardbol. Alle reden voor een feestje. Maar ook alle reden om stil te staan bij de verbeterpunten in de positie van Nederlandse vrouwen. Sinds 2009 ben ik...

Gedeelte uit affiche voor Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid © Jan Toorop, 1898 Collectie IAV-Atria

De beroemde kunstenaar Jan Toorop maakte deze affiche voor de loterij van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid in 1889. Ria Winters zocht bij Atria uit wat de affiche verbeeldt en waarom die ontworpen is door een man.

Aandacht - Amsterdam 2004 © Gon Buurman

Gon Buurman (1939) staat bekend staat als één van de belangrijkste fotografen van de 'tweede feministische golf' in Nederland (1960-1980). Haar iconische portretten staan bekend om diversiteit en de inclusiviteit van sociale minderheden. Met een intieme blik op ongebruikelijke levensverhalen wordt de kwetsbaarheid van de mens prachtig verbeeld.

Collage van posters

Voor velen is Donald Trump de belichaming van seksisme, racisme en andere vormen van ongelijkheid. Vrijdag 20 januari wordt hij tegen verwachtingen in als 45e president van de Verenigde Staten van Amerika geïnaugureerd. Daarmee wordt hij president van ruim 163 miljoen Amerikaanse vrouwen. Naast...

Omslag Hare excellentie Monique Leyenaar

Het boek ‘Hare Excellentie’ van Monique Leyenaar geeft een inkijkje in het drukke leven van de 33 vrouwelijke ministers die Nederland de afgelopen 60 jaar heeft gehad. Naast verhalen over hoofdpijndossiers, moties van wantrouwen en pittige debatten, worden ook persoonlijke verhalen verteld over de ministers.

Affiche Seksistiese reclame

De Reclame Code Commissie (RCC) toetst reclames aan het VN Vrouwenrechtenverdrag (CEDAW). Dit blijkt uit een oordeel van de RCC over de campagne Toy Boys van modebedrijf Suit Supply.

Vreneli Stadelmaier

Sylvana Simons krijgt de volle laag. Volgens de commentaren enerzijds omdat ze een kleurtje heeft en anderzijds omdat ze vrouw is. En die combinatie is dodelijk, zozeer zelfs dat ze beveiligd moet worden. Ieder weldenkend mens is het erover eens dat het verkondigen van je mening nooit mag leiden...

vrouw in rommelig bed.png

Het is voor mij bijna fysiek onmogelijk om te ontspannen als ik in mijn ooghoek een aanrecht vol gore vaat zie staan. There, I’ve said it. Het is niet cool, maar wel waar.

Boek Melati van Java

Ooit kende elke lezeres in Nederland haar naam. Melati van Java schreef talloze romans die vaak herdrukt werden. Vooral vanwege haar Indische romans werd ze als een van de eerste vrouwen uitgenodigd lid te worden van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Wie kent haar tegenwoordig nog?...

Vrouw-neemt-een-duik.jpg

Blog door Roos van Rijswijk. "Je moet je vrije tijd met alles vullen behalve met nut, zelfs als je heel erg van nuttige dingen doen houdt."