Marianne Boere

Marianne Boere

Mail Marianne

Marianne is informatiespecialist. Ze studeerde geschiedenis en volgde de post-academische opleiding tot Wetenschappelijk Bibliothecaris. Marianne houdt zich bezig met het beschrijven en beschikbaar stellen van bronnen en beheert de Vrouwenthesaurus. Ze heeft een grote kennis van de bibliotheekcollectie en helpt u graag met informatievragen. Marianne zit ook in de webredactie en schrijft graag.

Publicaties o.a.:

Poezie week 2017

Speciaal voor de Poëzieweek zocht Marianne Boere een gedicht op uit de collectie.

Unforgettable Women: Ameera BinKaram

Ameera BinKaram was considered a role model for the empowerment of women in Sharjah, one of the United Arab Emirates. With her death, Sharjah has lost a fervent advocate for the emancipation of women.

Unforgettable Women: Ameera BinKaram

Ameera BinKaram gold als rolmodel voor de empowerment van vrouwen in Sharjah, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Op 22 oktober 2016 verloor zij op 38 jarige leeftijd het leven bij een brand in haar huis.

Sophie_Redmond.jpg

Kunstenaressen variërend in leeftijd en van verschillende nationaliteiten streden samen tegen kernwapens, oorlog, fascisme, racisme en seksisme door middel van beeldende kunst.

Unforgettable Women: Human rights and environmental activist Berta Cáceres (1971-2016, Honduras)

As human rights and environmental activist she courageously dedicated her life to the struggle for human rights and particularly those of the indigenous people of Honduras.

kindhuwelijken
 

Kindhuwelijken
Special

Een kindhuwelijk is formeel een huwelijk tussen twee kinderen van jonger dan 18 jaar. In de praktijk is de echtgenoot een man van ruim boven de 18 jaar. Het is een realiteit voor meisjes die soms pas 9 jaar oud zijn. Kindhuwelijken komen het meest voor in Zuid Azië en in Afrika ten zuiden van de...

Nationaal Monument Slavernijverleden, Oosterpark, Amsterdam, Holland. Made by Erwin de Vries in 2002

In 1863 werd de slavernij in Nederland afgeschaft. Aan de hand van publicaties belichten we de positie van vrouwen in de slavernij.

'De groote betooging' van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht op het terrein van de IJsclub.

Amsterdam 18 juni 1916. Rond de 18.000 vrouwen en mannen demonstreren voor het vrouwenkiesrecht.

Beroepsschool voor Belgische vrouwen van geïnterneerden, tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Nederland ligt tussen 1914 en 1918 midden tussen de oorlogvoerende landen. Een blik op het werk van vrouwen tijdens die moeilijke jaren.

Klusboek voor de handy girl

Als je het al was vergeten dan word je er wel aan herinnerd door alle reclames. Het wordt Moederdag. En moeder wil echt graag een design vaas, een kookboek, een broodrooster, een enorme doos bonbons, een keukenmachine en een haardroger. Moeder wil geen dag voor zichzelf, geen laptop (nou ja,...

Wij vrouwen eisen Abortus Vrij demonstratie Jaap Edenhal in1978 Fotograaf Bertien van Manen

Een overzicht van de tweede feministische golf: een spectaculaire opleving van een oudere beweging.

Meisjes op het strand bij Katwijk 1927 Meisjeskamp V.C.J.B.
 

Seks en meisjes
Special

Uit gesprekken met jongeren blijkt dat bepaald seksueel gedrag voor jongens vaker wordt goedgekeurd dan voor meisjes. Een meisje dat wisselende sekspartners heeft, krijgt al gauw de benaming 'hoer' of 'slet', terwijl hetzelfde gedrag voor een jongen vaker als 'stoer' wordt gezien.

...